Ekskluzivna djela Murtića i Glihe kojih nema u Dalmaciji

Ekskluzivna galerija Juraj Dalmatinac u centru Šibenika otvorila je prije nekoliko dana u staroj gradskoj jezgri podno galerije sv. Krševana. Vlasnik Marko Triva slikama se bavi više od deset godina, a kaže kako novi prostor zamišlja kao umjetničku meku gdje će Šibenčani moći razgledati i kupiti vrhunske slike poznatih hrvatskih umjetnika poput Josipa Račića, Otona Glihe i Ede Murtića.

– Radeći godinama ovaj posao primijetio sam da na čitavom potezu od Rijeke do Dubrovnika ne postoji galerija ovakvog tipa, gdje ljubitelji umjetnosti mogu pogledati, pa i kupiti djela velikana hrvatskog slikarstva te sam na neki način ostvario svoj san.– priča nam Triva.

U galeriji vise djela eminentnih autora poput spomenutih Račića, Glihe i Murtića, pa do Frana Šimunovića, Vasilija Jordana, Dragice Cvek Jordan, Izvora Oreba i Mirsada Berbera.

– Naravno, kao svaki galerist surađujem s brojnim poznatim umjetnicima i s obiteljima poznatih autora s kojima njegujem dobre odnose. Pri procjeni djela surađujem s istaknutim povjesničarom umjetnosti i predsjednikom Matice hrvatske Igorom Zidićem – objašnjava nam Šibenčanin.

Šibenik je poznat kao kulturno središte, a galerija je nazvana Juraj Dalmatinac po ideji Vasilija Jordana, najvećeg živućeg slikara u Hrvatskoj. Ime je samo po sebi došlo, kaže Triva, budući da Juraj Dalmatinac prezentira Šibenik u cijelom svijetu.

Galerija ima brojne grafike i slike koji se vrlo lako mogu iskoristiti za poklone za vjenčanja, stanove ili urede. Otkupljuju djela renomiranih hrvatskih autora, ali se bave i komisijskom prodajom.

– U galeriji prodajemo i suvenire renomiranih hrvatskih autora, što je jako bitno, jer želimo promovirati upravo hrvatske umjetnike i njihov rad. Svi suveniri ručno su rađeni i predstavljaju vrhunske umjetnike koji su najbolji u svom fahu – dodaje Triva.

Galeriju Triva smatra kao ulaganje u budućnost. Otvorio ju je u suradnji s inozemnim partnerima, a svima im je stalo da Šibeniku podare dio umjetničke ekskluzive. Osim galerijskog pristupa, prostor u samom centru grada predviđen je i za pjesničke i glazbene večeri, ali i izložbe kojih će biti u budućnosti.

– Bitno nam je buđenje Šibenika. Nadam se da ćemo raditi zimi i zaista postati jedan od centara šibenske kulture gdje će Šibenčani moći vidjeti i kupiti reprezentativna umjetnička djela – napomenuo je za kraj Marko Triva.

 

 

PIŠE: Šibenik IN