Galerija Juraj Dalmatinac predstavlja slikara Mladena Vežu, a tu su i primamljiva sniženja!

gallery

Galerija Juraj Dalmatinac predstavlja slikara Mladena Vežu, a tu su i primamljiva sniženja!

Galerija Juraj Dalmatinac ovaj tjedan počinje sa serijom predstavljanja slikara, a prvi je na redu Mladen Veža. Tu su i atraktivne ponude tjedna pa je ovaj tjedan na sniženju grafika Davora Vukovića, a sljedeći grafika Ivana Lackovića Croate.

Mladen Veža

Slikar Mladen Veža kojeg ovaj tjedan predstavljaju u Galeriji Juraj Dalmatinac je rođen 1916., a slikar je ukorijenjenosti. Njegov je život, iako ispunjen brojnim pričama gradova kao što su Zagreb i Pariz, imao jednu veliku temu, dalmatinski jug u čijem je središtu rodni Brist.

Veža je svoje prvo formalno likovno obrazovanje stekao kao dvanaestogodišnji dječak u tada poznatoj Obrtnoj školi u Zagrebu. 1928. odlazi u Brist, a nemajući ni za boje i platno, vraća se u rodno mjesto gdje posredstvom jednog bogatog povratnika iz Amerike čiji portret slika zarađuje dovoljno da se otputi na neizvjestan povratak u Zagreb. Oslanjajući se na sreću i dotad nebrojeno puta prepoznat talent Veža prebrođuje početne teškoće i pronalazi smještaj u kući Vladka Mačeka, njegovog kasnijeg velikog dobrotvora. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti 1933. s nepunih sedamnaest godina. Tamo među velikanima kao što su Tartaglia, Babić i Becić odabire ovog potonjeg što obilježuje njegov daljnji slikarski put.

Nakon studija u Zagrebu izlaže u Salonu Ulrich, te na prijelomnoj izložbi Pola vijeka hrvatske umjetnosti 1878-1938., kao i u Beogradu u Mačekovoj organizaciji. Ubrzo stječe status samostalnog umjetnika, cijenjenog profesora i pedagoga te postaje jedan od inicijatora LIKUM-a.

Godine 1950. odlazi u Pariz, poprište tada još brojnih živih umjetničkih veličina. Nakon izložbe 1951. u Salonu ULUH-a koja je popraćena medijskom šutnjom i blokadom, Veža više nije samostalno izlagao sve do Umjetničkog paviljona 1980., no ostaje plodan stvaratelj sve do svoje smrti 2010. godine.

Veža često u svojim sjećanjima opisuje anegdotu kako je omiljenim nožićem kao dijete svaki dan rezbario skulpturice od maslinove žile. Kada mu je jednom prilikom nožić propao u vodu, preduboko da ga izroni, bio je neutješan. Godinama se vraćao na isto mjesto u nadi da će ga ipak pronaći. Moglo bi se pomisliti da je ova priča paradigmatska za njegovo slikarstvo i životni put. Rani period njegovog slikarstva bogat je vizurama velikih gradova, ali mjesto gdje mu je ispao nožić – Brist – je ishodišna točka njegove imaginacije, a maslina je sidrište njegovog duha.

Maslina je za njega početna slika koja potencira niz asocijacija – ona je žena sa svojim senzualnim oblinama, razgranata majka kože otporne na siromaštvo i udare bure, suputnica koja uvijek na starom mjestu čeka.

Brist se pak u njegovim slikama pojavljuje i kao bilješka i kao studija, kao razglednica i kao drama, kao stabljika što tek niče i kao stoljetno deblo, pogled kroz prozor ateljea i panorama gledana s Biokova.

Kao što njegov povijesni sumještanin Andrija Kačić Miošić svojim Razgovorima ugodnim… stvara imaginarno polje unutar Vežinog djetinjstva, onda kad se dječje oči naprežu da vide dalje od neposrednog i svakodnevnog, tako odraslom Veži Brist postaje mjesto koje mora dosegnuti, ondje gdje se duh uzdiže nad krajolicima u kršu, crvenim i narančastim krovićima na bijelim kućama, otocima i planinama u morskoj izmaglici. Kačićev i moj Brist, kaže Veža, osjećajući prostorni kontinuitet kao kontinuitet ljudskosti koja prostoru daje značenje.

Ponuda tjedna

U sklopu ponude tjedna u tjednu od 15. do 21. Veljače na sniženju će biti grafika Davora Vukovića koja je snižena s 1.800  na 1.080 kuna.

U tjednu od 22. do 28. veljače na sniženju je grafika Ivana Lackovića Croate koju možete kupiti po cijeni od 975 kuna  umjesto dotadašnjih 1.500 kuna.

Više informacija o svemu doznajte na Facebook stranici galerije i saznajte tko su dobitnici prošlotjedne nagradne igre!

 

 

Piše http://www.sibenik.in