0

Umjetničko središte Šibenika i Dalmacije

Duž jadranske obale, na čitavom potezu od Rijeke do Dubrovnika nigdje, osim u Šibeniku, ne postoji ekskluzivna galerija u kojoj bi ljubitelji umjetnosti mogli pogledati i kupiti djela eminentnih autora i velikana hrvatskog slikarstva u rasponu od Josipa Račića, Otona Glihe i Ede Murtića do Frana Šimunovića, Vasilija Jordana, Dragice Cvek Jordan, Izvora Oreba ili Mersada Berbera.

Šibenik je svojevrsnom umjetničkom mekom postao zahvaljujući galeristi Marku Trivi koji je u srcu starog Šibenika, u ulici don Krste Stošića, u neposrednoj blizini etablirane gradske galerije sv. Krševana i ateljea Aleksandra Ale Guberine, jedinog šibenskog akademskog kipara, otvorio galeriju „Juraj Dalmatinac“ u kojoj su, osim vrhunskih djela likovne umjetnosti, izložene skulpture, fotografije, ilustracije, instalacije i djela primijenjene umjetnosti. Zahvaljujući tomu ulica don Krste Stošića, s ulicom Andrije Kačića Miošića u produžetku i njenom bogatom baštinom, počela se pretvarati u umjetničko središte Šibenika i Dalmacije

JD Ime Jurja Dalmatinca ova jedinstvena galerija, koja otkupljuje djela renomiranih hrvatskih autora, ali se bave i komisijskom prodajom, dobila je na sugestiju Vasilija Jordana, najvećeg živućeg hrvatskog slikar, koji Šibenik, zbog bogatstva njegove baštine i snažnog stvaralačkog duha, doživljava kao važno hrvatsko, mediteransko i europsko kulturno središte.
Osim s Vasilijem Jordanom, galerija „Juraj Dalmatinac“ surađuje s brojnim poznatim hrvatskim umjetnicima priznatim i cijenjenim i izvan Hrvatske kao i obiteljima odnosno nasljednicima nekih od najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Važno je istaknuti da galerija pri procjeni umjetničke vrijednosti djela koja izlaže usko surađuje s povjesničarom umjetnosti Igorom Zidićem, predsjednikom Matice hrvatske.

Galerija Juraj Dalmatinac

Ulica don Krste Stošića 14,
Šibenik, Croatia

M: +385 99 362 1339